FAKTAA TATUOINNEISTA


Käytetäänkö neulat uudestaan?
Kuinka välineet steriloidaan?
Mitä on työpisteen suojaus?
Voinko saada verenmyrkytyksen tatuoinnista?
Voinko saada HIV tartunnan tatuoinnista?
Mitä eroja tatuointistudioilla on?
Koskeeko tatuointi?
Kuinka syvälle ihoon neula uppoaa?
Mikä on arin paikka tatuoinnille?
Haalistuuko tatuointi ajan myötä?
Mihin tatuointi pitäisi sijoittaa?
Kuinka saan tatuointini pysymään uuden näköisenä?
Voinko saada tatuoinnista infektion?
Kuinka paljon tatuointi maksaa?
Mitä tarkoittaa kosmeettinen tatuointi/kestopigmentointi?
Mitä eroa on flash ja custom tatuoinnilla?
Voiko tatuointi aiheuttaa syöpää?
Kuinka painon vaihtelu vaikuttaa tatuointiin?
Miksi juopuneelle ei tehdä tatuointia/lävistystä?
Kuinka valmistaudun tatuoinnin ottamiseen?
Mitä tatuointiväri on?
Minkä ikäisenä voin ottaa tatuoinnin?

FAKTAA LÄVISTYKSISTÄ


Koskeeko lävistäminen?
Vuotaako lävistys verta?
Kuinka kauan lävistäminen kestää?
Miten valmistaudun lävistykseen?
Kuinka kauan lävistyksen paraneminen kestää?
Mikä lävistyksessä maksaa?
Voinko saada HIV tartunnan lävistyksestä?
Vaikuttaako hikoilu lävistyksen paranemiseen?
Voinko käydä uimassa?
Kuinka pian voin vaihtaa lävistykseen toisen korun?
Estääkö nännikoru rintaruokinnan?
Pitääkö napakoru poistaa raskauden aikana?
Mitkä ovat yleisimmät paikat lävistyksille?
Epätavallisista lävistyksistä?
Minkä ikäisenä voin ottaa lävistyksen?
FAKTAA TATUOINNEISTA

Käytetäänkö neulat uudestaan?

Uudet neulat ovat tatuoitaessa tarpeen monestakin syystä. Näitä ovat esimerkiksi asiakkaan kunnioittaminen, turvallisuus sekä työn laatu. Jo muutamien tuntien käytön jälkeen neula alkaa väsyä eikä syötä väriä iholle tasaisesti, aiheuttaen tatuointiin epätasaisen värityksen. On myös huomioitava että monet veriteitse tarttuvat taudit voivat siirtyä neulan välityksellä. Ei ole turvallista eikä myöskään eettistä uudelleen käyttää tatuointineuloja.


Kuinka välineet steriloidaan?

On vain kaksi tapaa steriloida välineet oikein. Autoclave- ja kuumailma sterilointimenetelmät. Yleisimmin käytetyssä autoclave:ssa sterilointi tapahtuu kuuman vesihöyryn avulla, kun taas kuumailmasterilointi perustuu lämpöön.


Mitä on työpisteen suojaus?

Työpisteen suojaus tarkoittaa sitä että työpiste ja kaikki tatuointi/lävistysprosessissa käytettävät tarvikkeet ja laitteet on eristetty muista tatuointistudion tiloista. Tällä tavoin tatuoija pystyy säilyttämään työpisteen infektiovapaana tatuoinnista toiseen. Tällä myös taataan työrauha ja asiakkaan yksityisyys tatuointi/lävistysprosessin aikana.


Voinko saada verenmyrkytyksen tatuoinnista?

Ei, koska tatuointi jää ihon ulommille kerroksille, jotka ovat kudoskerroksia, ja siksi että suurin osa tatuointiväristä poistuu iholta paranemisen aikana. Saadaksesi tatuointiväristä verenmyrkytyksen, pitäisi väriä joutua suoraan verenkiertoon.

Voinko saada HIV tartunnan tatuoinnista?

Ei ole varmistunutta tietoa että HIV olisi tarttunut tatuointi/lävistysneulasta. Täytyy kuitenkin huomioida että on olemassa monia muita hyvinkin helposti tarttuvia veritauteja (esim.hepatiittivirukset) joista saa elinikäisen vaivan. Tästä syystä kannattaa olla erittäin tarkkana tatuointi/lävistysstudion valinnassa.

Art Line Tattoo:ssa käytetään ainoastaan kertakäyttöisiä tatuointineuloja ja suukappaleita. Välineet steriloidaan ja työpiste desinfioidaan jokaiselle asiakkaalle erikseen.


Mitä eroja tatuointistudioilla on?

Esimerkiksi työvälineiden laadussa on hyvinkin suuria eroja tatuointistudioiden välillä. Myös tatuoijien työlleen omistautuminen vaihtelee erittäin paljon. Ja tietenkin myös kokemus, ammattitaito ja kyvykkyys ovat tärkeitä näkökohtia.


Koskeeko tatuointi?

Tämä on mitä luultavimmin yleisin kysymys ihmiseltä joka suunnittelee ensimmäistä tatuointiaan. Meillä jokaisella on oma kipukynnyksemme, tai käsityksemme siitä mikä on kipua ja mikä ei. Pääsääntöisesti tatuoinnista aiheutuva kipu on siedettävää. Tärkeintä kuitenkin on että käytät riittävästi aikaa sen miettimiseen mitä ja mihin haluat, sen sijaan että miettisit siitä aiheutuvaa kipua.


Kuinka syvälle ihoon neula uppoaa?

Neula uppoaa maksimissaan 2.0 mm syvyyteen.


Mikä on arin paikka tatuoinnille?

Vatsa on yksi arimmista alueista johtuen siitä että vatsan alueella on paljon hermonpäitä. Kannattaa myös pysytellä muutamien senttien päässä ihon taipeista niiden arkuuden, sekä myös laadullisten seikkojen vuoksi.


Haalistuuko tatuointi ajan myötä?

Tatuointi haalistuu monista syistä. Ruumiin oma järjestelmä huuhtelee jatkuvasti ihoa poistaen myrkkyjä elimistöstä. Tämä voi aiheuttaa haalistumista pitemmällä tähtäimellä. Muutamia pahimpia haalistumisen aiheuttajia ovat altistuminen auringolle, hoidon laiminlyönti paranemisen aikana, huonolaatuiset välineet tai värit tai se että tatuointi on tehty liian lähelle ruumiin taivetta.


Mihin tatuointi pitäisi sijoittaa?

Tatuoinnin paikalla on huomattavasti suurempi merkitys kuin monet luulevat. Jos tatuointia ei ole sijoitettu oikeaan kohtaan, se ei näytä niin hyvältä, johtuen ihon epätasaisuudesta. Tatuointi kannattaa valita kohteen mukaan ja sovittaa se siten että se myötäilee kehon omia muotoja.


Kuinka saan tatuointini pysymään uuden näköisenä?

Paras tapa pitää tatuointi uuden näköisenä on noudattaa hoito-ohjetta jonka saat tatuoijaltasi. Tatuoinnin altistaminen auringonvalolle ei ole suositeltavaa. Normaali ihosta huolehtiminen auttaa. Jos et pidä huolta ihostasi, saattaa sen ensimmäinen kerros tummua ja näin tehdä tatuoinnista haaleamman näköisen. vesipohjaiset kosteusvoiteet ja oikea ruokavalio ovat suositeltavia.


Voinko saada tatuoinnista infektion?

Niin pitkään kun tatuoijasi käyttää uusia steriilejä neuloja, ja pitää työpisteen puhtaana, et voi saada tatuoinnista/lävistyksestä infektiota. Ihosi saattaa kuitenkin reagoida tatuointiväriin (värilliset tatuoinnit) jos olet allerginen metalleille. Tatuointi voi tulehtua jos sitä ei paranemisen aikana hoideta asianmukaisesti.


Kuinka paljon tatuointi maksaa?

Tatuointien hinnat lähtevät yleensä kuudestakymmenestä eurosta ylöspäin. Pienen tatuoinnin saa jo 60-100 eurolla, keskikokoisen 100-200 eurolla ja suuremmat siitä ylöspäin. Tatuointien tekemiseen liittyy paljon sellaista työtä mitä asiakas ei näe. Esimerkiksi tilojen jatkuva desinfiointi, neulojen valmistaminen, välineiden puhdistus, sterilisointi, suunnittelu ja paljon muuta.

Edullinen tatuointi saattaa pitemmällä ajalla maksaa satoja euroja. Jos joudut poistattamaan tai peittämään tatuoinnin, se tulee maksamaan moninkertaisesti niihin kustannuksiin nähden mitä sen teettäminen ammattilaisella olisi alunperin tullut maksamaan, sitäpaitsi kuka haluaisi esitellä tatuointia joka näyttää 5-vuotiaan tekemältä.


Mitä tarkoittaa kosmeettinen tatuointi/kestopigmentointi?

Kestopigmentointi on kulmakarvojen, ripsirajojen ja huulten pysyvää korostamista. Tekniikka on sama kuin tatuoinneissa mutta väri haalistuu vähitellen ja poistuu kokonaan 2-5 vuoden kuluessa ihotyypistä riippuen. Suomessa kosmeettisia tatuointeja tehdään lähinnä kauneushoitoloissa.


Mitä eroa on flash ja custom tatuoinnilla?

Flash tatuoinnit ovat tatuointistudion omista malleista tehtyjä tatuointeja kun taas custom tatuointi on tatuoijan asiakkaalle erikseen suunnittelema kuva joka tehdään vain kerran.


Voiko tatuointi aiheuttaa syöpää?

Tatuointien ei ole todettu aiheuttavan syöpää.


Kuinka painon vaihtelu vaikuttaa tatuointiin?

Tatuointi venyy/kutistuu ihon mukana. Naisten kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se että raskauden aikana vatsan alueella oleva tatuointi kyllä venyy, mutta synnytyksen jälkeen ei ole takeita siitä vetäytyykö se takaisin entisen näköiseksi.


Miksi juopuneelle ei tehdä tatuointia/lävistystä?

Alkoholi ohentaa verta. Jo kahden ravintola-annoksen jälkeen tatuoinnista alkaa vuotaa niin paljon enemmän verta että se tuo väriä ulos ihon alta, ja näin ollen heikentää tatuoinnin laatua. Siksi toisekseen juopuneena otettu tatuointi/lävistys ei välttämättä olekaan seuraavana päivänä niin hyvä ajatus.


Kuinka valmistaudun tatuoinnin ottamiseen?

Nuku hyvin edellisenä yönä. Älä nauti alkoholia 24 tuntiin ennen tatuoinnin ottamista. Syö jotakin n.tuntia ennen tatuoinnin ottamista verensokeritasapainon turvaamiseksi. Pukeudu vaatteisiin jotka eivät ole tiukat tulevan tatuoinnin alueelta. Hanki apteekista hoitorasva valmiiksi (helosan, Bebanthen).


Mitä tatuointiväri on?

Eri valmistajien tatuointiväreissä on huomattavankin suuria eroja. Jos olet esimerkiksi allerginen metalleille, saatat saada huonolaatuisesta tatuointiväristä allergisen reaktion ja pahimmassa tapauksessa tatuointi joudutaan poistamaan. Toisaalta huonolaatuiset värit saattavat haalistua hyvinkin nopeasti.

Art Line Tattoo:n kaikki tatuointivärit ovat allergiatestattuja ja hyväksyttyjä tatuointikäyttöön. Värimme sisältävät glyseriiniä, alkoholia, vettä sekä Ci-hyväksyttyä väripigmenttiä.


Minkä ikäisenä voin ottaa tatuoinnin?

Tatuointien ikäraja on 18-vuotta. Alle 18-vuotiaalta vaadimme huoltajan suostumuksen.
FAKTAA LÄVISTYKSISTÄ


Koskeeko lävistäminen?

Meillä jokaisella on oma kipukynnyksemme, tai käsityksemme siitä mikä on kipua ja mikä ei. Itse lävistyshetkellä (n.2 sekuntia) voi tuntua jonkin verran kipua, mutta se on lähinnä verrattavissa nipistykseen. Yleensä ihmiset sanovat jälkeenpäin että odottivat sen koskevan enemmän.

Jälkeenpäin lävistyksen alueella saattaa tuntua pientä jomotusta tai kihel-möintiä, mutta oikein hoidettuna se loppuu muutaman päivän kuluessa.


Vuotaako lävistys verta?

Yleensä verenvuoto on hyvin minimaalista, edellyttäen ettet ole nauttinut alkoholia tai särkylääkkeitä jotka ohentavat verta.


Kuinka kauan lävistäminen kestää?

Koko lävistysprosessi vie aikaa viidestä kymmeneen minuuttiin. Itse lävistys ei kestä kuin 1-2 sekuntia.


Miten valmistaudun lävistykseen?

Nuku hyvin edellisenä yönä. Älä nauti alkoholia 24 tuntiin ennen lävistyksen ottamista. Syö jotakin n.tuntia ennen lävistyksen ottamista verensokeri-tasapainon turvaamiseksi.


Kuinka kauan lävistyksen paraneminen kestää?

Lävistys paranee lopullisesti 2-12 kuukaudessa. Navan paraneminen vie yleensä pisimmän ajan koska lävistys on koko ajan liikkeessä, kun taas korvalehden lävistys saattaa parantua jopa parissa kuukaudessa. Paranemisaikaan vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi seuraavat seikat; tupakointi, huono kunto, laihduttaminen, huono hygienia, tiukat vaatteet, liika puhdistaminen, lävistyksen joutuminen kosketuksiin alkoholipohjaisten puhdistusaineiden, meikkien tai hiuslakan kanssa. Tärkeintä on pitää huoli lävistyksen puhtaudesta ja noudattaa lävistäjäsi antamia hoito-ohjeita.


Mikä lävistyksessä maksaa?

Lävistyksen hinnasta suurimman osan tekee koru. Lävistykseen ei koskaan saa käyttää mitään muuta kuin siihen tarkoitettua, oikeasta materiaalista valmistettua korua. Nykyään lävistyskoruksi ei enää suositella kirurginteräksestä valmistettuja koruja niiden nikkelipitoisuuden vuoksi.

Art Line Tattoo:n kaikki ensiasennuskorut on valmistettu Implantaniumista® ja Titaniumista. Implantanium® on varta vasten lävistyksiin kehitetty titaanipohjainen seos. Kaikkien korujemme nikkelipitoisuudet ovat EU-direktiivien mukaiset (alle 0,05%), eivätkä ne aiheita allergisia oireita.

Oman osansa hinnasta tekee myös lävistäjän ammattitaito. Lävistyksen tekeminen vaatii huomattavan paljon tietoa ihmisruumiista, korujen raaka-aineista ja hygieniasta. Lävistyksen tekemiseen liittyy myös paljon sellaista työtä mitä asiakas ei näe, esimerkiksi tilojen jatkuva desinfiointi, välineiden puhdistus ja sterilointi sekä paljon muuta.


Voinko saada HIV tartunnan lävistyksestä?

Ei ole varmistunutta tietoa että HIV olisi tarttunut lävistysneulasta. Täytyy kuitenkin huomioida että on olemassa monia muita hyvinkin helposti tarttuvia veritauteja (esim.hepatiittivirukset) joista saa elinikäisen vaivan. Tästä syystä kannattaa olla erittäin tarkkana siinä missä lävistyksensä teettää.

Art Line Tattoo:ssa käytetään ainoastaan kertakäyttöisiä lävistysneuloja. Välineet Steriloidaan jokaiselle asiakkaalle erikseen ja lävistykset tehdään aina uusilla, puhtailla lävistyskoruilla.


Vaikuttaako hikoilu lävistyksen paranemiseen?

Kyllä, hikoilu hidastaa lävistyksen paranemista ja sitä kannattaa välttää ainakin ensimmäisten viikkojen aikana lävistyksen ottamisesta. Jos teet työtä jossa joudut hikoilemaan paljon, pidä huoli että lävistys pysyy puhtaana.


Voinko käydä uimassa?

Ensimmäisen kuukauden aikana lävistyksen ottamisesta on vältettävä uimista järvi- ja kloorivedessä. Älä myöskään käy yleisessä saunassa koska voit saada sieltä tulehdusta aiheuttavia bakteereja.


Kuinka pian voin vaihtaa lävistykseen toisen korun?

Asennuskorua ei saa poistaa ennen kuin lävistys on kokonaan parantunut. Jos koru poistetaan liian aikaisin, saattaa reikä umpeutua muutamissa minuuteissa. Toisaalta jos otat korun pois kesken paranemisajan, saatat vahingoittaa ihon pehmeää kudosta ja aiheuttaa ihoosi pysyvän arven.


Estääkö nännikoru rintaruokinnan?

Nännikoru ei estä rintaruokintaa, koru tosin on vaihdettava sellaiseen jossa ei ole irrotettavia palloja. Raskauden aikana rinnat saattavat kuitenkin tulla niin aroiksi, että koru on poistettava.


Pitääkö napakoru poistaa raskauden aikana?

Napakoru kannattaa poistaa raskauden aikana koska se mitä todennäköisimmin kasvaisi muutenkin ulos.


Mitkä ovat yleisimmät paikat lävistyksille?

Tavallisin lävistys korvalävistysten jälkeen on luultavasti napa (ainakin naisilla). Hyvin yleisiä paikkoja lävistyksille ovat myös; kulma, huulet, nenä ja kieli


Epätavallisista lävistyksistä?

Lävistys voidaan periaatteessa tehdä mihin paikkaan tahansa. Ongelmana epätavallisissa paikoissa kuitenkin on paraneminen. Esimerkiksi sormien väli (peukalo/etusormi)voidaan kyllä lävistää, mutta on melko varmaa ettei se tule koskaan kunnolla paranemaan.


Minkä ikäisenä voin ottaa lävistyksen?

Lävistysten ikäraja on 18-vuotta. Alle 18-vuotiaalta vaadimme huoltajan suostumuksen.